#2 Opruimen: where to start?

Ken je dat? “In de vakantie ga ik de zolder echt flink aanpakken!”
De vakantie lijkt nog ver weg en je zult er tegen die tijd vast wel tijd/energie/zin in hebben. Maar als puntje bij paaltje komt en de eerste vakantiedag aanbreekt, zijn genoeg andere leukere dingen te doen. En dus stel je het nog maar even uit. (Om je vervolgens elke keer schuldig te voelen wanneer je die overvolle dozen en kratten ziet staan.)

Kleine stappen

Het vooruitzicht om je hele huis op te ruimen kan overweldigend zijn, waardoor je het uit blijft stellen. Dat had ik ook. Mij heeft het geholpen om het Grote Project Opruimen op te splitsen in deelprojecten. 

Die deelprojecten maak je zo groot of klein als je wilt. Mijn lijstje zag er bijvoorbeeld zo uit:
 

  • keuken bovenkastjes (en ook niet allemáál, maar 1 per dag)

  • keuken onderkastjes

  • koelkast

  • voorraadkast (drie afzonderlijke planken, niet allemaal tegelijk)

  • kledingkast (idem)

  • zolder (speelgoed)

  • zolder (papieren/foto's/overig)

  • dressoir (linkerkant)

  • dressoir (rechterkant)

  • meterkast (je zult je verbazen wat je daar nog allemaal tegenkomt)

  • berging 


en zo verder…


Heb je iets in je handen, overweeg dan of je het wilt:
 

  1. houden

  2. weggooien

  3. verkopen

  4. weggeven (kringloop)


(Hoe je deze keuze maakt bij spullen met een emotionele waarde, daarover volgt binnenkort een uitgebreide blog). 

 

Timer

Zet een lekkere dikke vette krul telkens wanneer je een 'deelproject' hebt afgerond. Werk desnoods met een timer! Een uur, een half uur of twintig minuten, jij kiest. Zet er een leuk muziekje bij op. Als de timer gaat, mag je stoppen. Zo hou je het behapbaar en leuk voor jezelf. En het einde van de lijst komt vanzelf in zicht! Al doe je er een jaar over, dat maakt niet uit.
 

Kijk kritisch naar de hoeveelheid spullen in je huis

Dit is voor veel mensen meteen het lastigste. Als je niet van plan bent om rigoureus zakken vol weg te gooien: begin dan klein.

 

Bijvoorbeeld: kijk eens naar alle dubbele artikelen in je huis. Neem als voorbeeld pennen: de meeste mensen hebben minstens 20 pennen. Je krijgt ze overal bij. Maar heb je wel zoveel pennen nodig? En vind je ook niet dat sommige pennen lekkerder schrijven dan andere? Zou je het ook met 2 of 3 pennen af kunnen, zolang ze allemaal op een vaste plek liggen? Dit kun je eigenlijk op alles toepassen. Een paar voorbeeldjes: scharen, haarelastiekjes, vazen, half opgebrande kaarsen, bewaarblikjes, IKEA-inbussleuteltjes, oude opladers en snoeren, lege kleurstiften…
 

Loop je lades met ondergoed, sokken en handdoeken eens door. Zitten er exemplaren tussen die kapot zijn of die je echt nooit gebruikt? Die kun je zonder al te veel moeite weggooien. Net als make-up of zonnebrand die over de datum is. 
 

Weggooien is zonde

Dat is wat ons is aangeleerd. Maar ik geloof niet zo in zonde. Kun je het verkopen of er iemand anders blij mee maken: mooi meegenomen. Maar zo niet? Weg ermee. Want waarom zou je je ruimte, je aandacht én kostbare energie laten opeisen door onnodige spullen waar je niet écht blij van wordt?

 

 

Hulp nodig? 

Vind je het lastig om te bepalen wat je houdt of wat je weg wil gooien? Heb je te maken met spullen die een emotionele waarde voor je hebben? Wil je meer praktische tips of gewoon een fijne, persoonlijke ondersteuning in het hele proces? Ik help je graag! Tijdens een éénmalige kickstartsessie of het Rust in je Huis & Hoofd pakket (vier sessies) kijken we naar jouw specifieke vraag en verlangen.

 

Ik help je om weer overzicht en rust in je huis te creëren en ben een liefdevolle stok achter de deur als je last hebt van uitstelgedrag.
 

Vanwege de start van mijn bedrijf nog met 50% korting t/m 31 december 2022!

terug naar alle blogs