#3: Multitasken is een mythe

We zijn niet meer gewend om even niets - of zelfs maar één ding tegelijk - te doen. Multitasken is de norm. (Zeker sinds we allemaal een handzame en zeer geavanceerde computer in onze zak hebben die ons de hele dag door ondersteunt, informeert en entertaint.) 
 

We hebben geleerd om vooral productief en efficiënt te zijn. Elke lege minuut moet ‘zinvol’ worden opgevuld. Even je mail checken terwijl je in de pan staat te roeren. Bellen in de auto. Eten en Netflixen tegelijk. Een appje sturen terwijl je in de wachtkamer van de tandarts zit.


We nemen onze telefoon zelfs mee naar de wc om het laatste nieuws te lezen. Ik heb de gewoonte om tijdens het tandenpoetsen (die twee minuten duren láng!) op mijn telefoon te scrollen. En de was opvouwen wordt een nét iets minder saai klusje als ik ondertussen een podcast over marketing luister. Ook op mijn werk typ ik vaak met een schuin oog verder terwijl ik aan het telefoneren ben. Raise your hand als je het herkent. 

Onze hersenen zijn er niet voor gemaakt

Maar multitasken is doodvermoeiend! Onze hersenen zijn er gewoon niet voor gemaakt (nee, óók die van vrouwen niet ;-). Natuurlijk kun je twee dingen tegelijk doen. Autorijden en muziek luisteren bijvoorbeeld. Maar je zult merken dat als je even goed moet opletten, bijvoorbeeld wanneer je op een drukke snelweg invoegt, je een stuk van het liedje heb gemist. (Andersom kan ook: dat je ineens een hele route hebt afgelegd zonder dat je je daar echt bewust van was). 
 

Multitasken. Het kán dus wel, maar het maakt je minder bewust (van de handeling, van tijd, van hoe je je voelt). Daardoor plof je ‘s avonds uitgeput op de bank zonder je te herinneren wat je de hele dag nou eigenlijk hebt gedaan.

Sta stil bij wat je doet
Paul Loomans adviseert om de handeling te benoemen, hardop of in je hoofd. Vanmorgen ging dat zo: “Ik smeer mijn brood. Ik breng het oud papier naar de kliko. Ik ga wandelen (en laat mijn telefoon thuis).” Het voelt een beetje als niveautje Sesamstraat, maar écht… bewustwording is key!

Ik heb vandaag de was opgevouwen zonder andere prikkels (geen podcast) en probeerde me bewust te zijn van de handeling: “Ik vouw de was”. Dus alleen bezig zijn met het vouwen van de kledingstukken en mijn gedachten de vrije loop laten. Door de podcast achterwege te laten en er niet noodzakelijkerwijs een ‘nuttige’ bezigheid van te maken gunde ik mijn hoofd rust. 

 

Schep “witjes” tussen de activiteiten
“Witjes” zijn volgens Loomans korte, natuurlijke pauzes tussen activiteiten. Met een witje geef je je brein even rust. Je kiest een pauze waarbij je géén mentale inspanning verricht. (Nee, Facebook checken is dus géén witje ;-))

Eindig een klus (bijvoorbeeld de was opvouwen en in de kast leggen) met een bewuste handeling (wasmand opbergen) en rond het daarmee af. Drink een glas water of doe kort wat anders, voordat je weer aan een volgende activiteit begint. Neem ook een korte pauze wanneer je aandacht verslapt of je lichaam erom vraagt (zoals gespannen schouders of nek, vermoeide ogen.)

Nieuwe gewoonte

Zoals met alle nieuwe gewoontes duurt het een tijdje voor je eraan gewend bent. Ik ben na drie dagen echt nog geen expert en laat mijn aandacht nog geregeld versnipperen doordat ik verschillende dingen tegelijk doe. Maar ik probeer er wel op te letten en merk echt verschil. Aan het einde van de dag voel ik me minder overprikkeld. Ook heb ik gevoelsmatig meer tijd, omdat ik niet meer alles tegelijk probeer te doen maar keuzes maak. (En vooral de grootste tijdslurper, mijn telefoon, minder gebruik.)

Ik zou zeggen: probeer het ook een tijdje uit en voel eens of je verschil ervaart!

 

terug naar alle blogs

Tijdsurfen

Vorige week las ik een boek van zenmonnik Paul Loomans over een methode die hij ‘tijdsurfen’ noemt. Hij beschrijft zeven aanwijzingen om meer rust in je leven te ervaren. (Voor iedereen die, thuis of op het werk (of allebei), een tekort aan tijd en rust ervaart is dit boek echt een aanrader!)
 

Ik zal niet alle tips opsommen, maar met een paar ervan ben ik deze week aan oefenen geslagen. En ik moet zeggen dat ik positief verrast ben over hoe ik me daarbij voel!

Ik oefen met deze tips:
- doe één ding tegelijk
- sta stil bij wat je doet
- schep “witjes” tussen de activiteiten 

 

Eén ding tegelijk
Als ik nu met iemand bel, dan geef ik die persoon mijn volledige aandacht. Ik kijk weg van mijn computerscherm en concentreer me op het gesprek (in plaats van ondertussen wat mailtjes naar een mapje weg te slepen). Terwijl ik deze blog schrijf blijf ik zitten zonder halverwege thee te zetten, Whatsapp te checken en de zojuist bezorgde post van de mat te pakken. Oh ja, en tijdens het tandenpoetsen kijk ik nu in de spiegel in plaats van op mijn telefoon. Ook wel eens leuk ;-)