#4: Ode aan de Milieustraat

Het is tijd voor een ode aan één van mijn meest favoriete plekken. Als je mij echt gelukkig wil maken, dan stuur je me met een auto vol spullen naar de... Milieustraat. 
 

Nee, dit is geen promotie om zomaar alles weg te gooien.
Het begint natuurlijk bij minder consumeren. Als je minder spullen verzamelt, dan hoef je ook minder weg te doen. Maar af en toe ontkom je er gewoon niet aan. Eén van de manieren om mijn huis (en dan met name de zolder en de berging) opgeruimd te houden, is een structureel bezoek aan de Milieustraat. Als je dan toch spullen weggooit, dan maar beter op de juiste en minst belastende manier, toch? (En je kunt er natuurlijk ook heel handig je spullen voor de kringloopwinkel kwijt.)

 

Zo’n drie keer per jaar ga ik er naar toe.
In de tussentijd spaar ik alles op wat ik niet in de ondergrondse container, de glasbak of op Marktplaats kwijt kan. Zo staat er op dit moment een oud (en niet herbruikbaar) konijnenhok, lege blikken tuinbeits, een kapotte laptop en twee oude vloerkleden te wachten tot mijn volgende bezoek. En er komen vast nog wel wat spullen bij.

 

Het is zo lekker overzichtelijk ook, die Milieustraat.
Nummertje 3: elektrische apparaten, nummertje 7: textiel en matrassen, nummertje 12: grof afval… Als een bezig bijtje fladder ik van de ene container naar de andere. Met een grote boog gooi ik alles in de juiste bak. En dan even over de rand gluren hoe die grote ijzeren rol mijn oude bureaustoel tot slechts een klein pakketje schuimrubber en kunststof reduceert. Satisfying.

Ik vind het ook altijd wel gezellig daar tussen de containers.
De medewerkers zijn supervriendelijk en behulpzaam (in Tiel, althans). En ik krijg regelmatig hulp van andere bezoekers. Ik heb namelijk maar een heel klein autootje. Met een lamme achterklep. De gascilinders zijn stuk, dus ik moet de klep altijd met één hand omhoog houden, anders valt ‘ie in volle vaart op m’n achterhoofd. Ik heb dus maar één hand beschikbaar als ik mijn auto uitlaad. Dat is niet erg handig. Dat gehannes valt andere bezoekers op en meestal is er wel iemand in de buurt die aanbiedt om even te helpen. De laatste keer dat ik er was, verbaasde de man die mij hielp zich over wat er allemaal uit dat gebakje werd gesleept. “Sów. D’r kan toch meer in zo’n wagentje dan je denkt!” zei hij. (Jaja, dat weet ik. Suzuki powerrr.)

 

Fanclub
Okee, voordat je me als een weirdo bestempelt, mijn liefde voor de Milieustraat mag je natuurlijk met een knipoog nemen. Ook ik moet zin maken om te gaan. En ik stel het regelmatig een paar keer uit. Maar dat gevoel als je er weer wegrijdt met je lege auto, dat maakt alles goed. Niet alleen heb je je nuttig gemaakt, maar je voelt je fris en opgeruimd. Je hebt letterlijk weer ruimte gemaakt. 

 

Kom je ook bij de Milieustraat Fanclub? Ik ga over een weekje weer en kan nog wel een extra handje gebruiken ;-) 

 

(Of zal ik toch maar eens een afspraak maken bij de garage om die cilinders te laten vervangen…)

Meer lezen?
Hier vind je een overzicht van mijn eerdere blogs. En wil je nieuwe blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen? Laat dan even je mailadres achter!