#6: Get rid of the grey

Nee, ik heb het niet over grijze haren ;-)
 

Get rid of the grey! Die spreuk staat op het startscherm van mijn telefoon. Ik schrijf ‘m ook iedere week boven in mijn agenda. Zodat ik er keer op keer aan herinnerd word.
 

Met ‘the grey’ bedoel ik activiteiten die je niet dienen. Bezigheden die ongemerkt veel tijd opslurpen zonder dat ze bijdragen aan je doelen of je algemene welzijn.

 

Doelloos scrollen

Jarenlang was ik niet actief op Instagram en Facebook. Dat was een bewuste keuze en ik vond het heerlijk. Sinds ik, vanwege de start van mijn bedrijf, weer accounts op deze twee kanalen heb aangemaakt, merk ik dat ze mijn tijd weer genadeloos opslokken. 

 

'Even’ de statistieken van mijn laatst geposte bericht bekijken resulteert soms in een half uur doelloos scrollen, een hartje hier en daar en blijven plakken bij reels die me met hun korte previews nieuwsgierig maken (maar uiteindelijk nooit echt de moeite waard zijn). Een uur per dag ben ik gemiddeld kwijt aan Instagram en Facebook. Dat is acht uur per week (een werkdag) en dertig uur per maand!

 

Weg met nieuws

Nog zo’n slurper: het nieuws lezen. Standaard begon ik elke dag met het openen van NOS, nu.nl, De Telegraaf en het AD. En soms ook nog De Gelderlander, om te zien wat er in de buurt speelde. Daar ben ik sinds een tijdje cold turkey mee gestopt. 

 

Ik heb de app Blocksite geïnstalleerd en daarop alle websites toegevoegd die ik niet langer mag bekijken van mezelf. Het duurde even voor ik er aan gewend was. De eerste paar dagen verscheen er steeds een boos kijkend omaatje met een waarschuwende vinger wanneer ik toch - volledig uit gewoonte - nos.nl wilde openen. 

 

Behalve dat nieuws lezen veel tijd kostte, werd ik er ook nog eens ongelukkig van. Je wil je dag niet starten (en ook niet eindigen) met het prijsplafond, oorlog of protesten. (En wat écht belangrijk is, dat hoor je wel van anderen.)

 

Ontspanning is noodzakelijk

Om dagelijks meer tijd voor jezelf over te houden, is het belangrijk dat je bewust kiest waar je kostbare aandacht en energie aan op gaat. Netflixen is ontspanning, maar is het dat na twee uur ook nog steeds?

 

Of is het dan gewoon een gebrek aan inspiratie of energie om wat anders te gaan doen?

En met ‘wat anders’ bedoel ik niet persé iets ‘nuttigs’. Ontspanning is namelijk al heel nuttig! Noodzakelijk, zelfs. Maar misschien voel je je wel veel beter als je een stukje gaat wandelen, een boek leest of gewoon even zonder (audio-) visuele prikkels wat voor je uit mijmert. Of eens lekker vroeg naar bed gaat in plaats van The Crown te bingen tot je ogen bijna dichtvallen.

 

Andere tijdslurpers kunnen zijn: online shoppen, meteen reageren op e-mail en Whatsappberichten, reactief werken in plaats van pro-actief (dus alles uit je handen laten vallen bij 'aankloppers' waardoor je niet toekomt aan je eigen taken).
 

STAP 1: inzicht in jouw 'grey'

Onderzoek: Wat zijn jouw ‘grijze gebieden’? Waar lekt jouw tijd weg? Kun je dat voor jezelf inzichtelijk maken? 

 

STAP 2: grijze gebieden elimineren

Op welke manier zou je deze grijze gebieden kunnen elimineren of verminderen?
Denk dan bijvoorbeeld aan: 

- bepaalde apps van je telefoon verwijderen

- verslavende websites blokkeren 
- je e-mailprogramma sluiten als je aan een focustaak werkt
- je uitschrijven voor nieuwsbrieven

- zoveel meldingen op je telefoon uitschakelen 

- een focus-app installeren (bijvoorbeeld Forest) 

- met een planning werken en bewust tijd voor jezelf inplannen.

 

STAP 3: wat zou je DOEN met meer tijd?

En, misschien wel de belangrijkste vraag om jezelf te stellen: wat zou je doen met de extra tijd die het je op zou leveren als je meer grijze ruis uit je leven bant?

Vaker niks doen?  Meer lezen? In bad gaan? Een cursus volgen? Tijd met familie doorbrengen? Voor jezelf beginnen? 


Pas als je echt duidelijk hebt waar je naar verlangt, is het makkelijker om keuzes te maken die daarbij aansluiten.

 

Weg met grijs

Vergelijk het met een kralenketting. Iedere dag is een ketting waar je de mooiste kralen aan mag rijgen. Je wil het liefst dat jouw ketting zo stralend en kleurrijk mogelijk is. Weg met een overschot aan nietszeggende grijze kralen! Get rid of the grey! 

 

Online cursus 'Magische me-time'

Op dit moment maak ik mijn eerste e-course: 'Magische me-time'!
Een fijne cursus die jou helpt bij het
creëren van meer tijd voor jezelf (zonder schuldgevoel :-))
In drie modules ga je aan de slag met:
1. de magie van bewustwording
2. de magie van focus
3. de magie van gezond
egoïsme 

Binnenkort volgt hier meer informatie!

 

terug naar alle blogs